Örebros statistiska siffror under tiden i SHL

Jag har tänkt att fokusera på samma siffror likt mina två tidigare inlägg men nu koncentrera mig på Örebros siffror.
För de förväntade siffrorna hos ett topplag se mitt inlägg här.
För de förväntade siffrorna hos ett kvallag se mitt andra inlägg här.
Summering
Jag tycker att det finns mycket som tyder på att årets uppsättning av ÖHK presterar bättre siffror än de två senaste årens uppsättningar. Men jag är inte jätteoptimistisk till en förbättrad placering för denna säsong.

Medelvärdet över säsongerna
Först kan vi titta på medelnivån för lagen i SHL vad det kommer till skott på mål/match, skottprocent och räddningsprocent.










Säsongen 13/14

Örebro underpresterade rätt ordentligt sin första säsong i SHL om man tittar på statistiken. Man var 9:a i antal skott framåt, släppte till 5:e minst skott, hade den 7:e bästa +/- i skott och den 7:e bästa corsin. Dock så ser vi att Örebro var det enda laget som hade en PDO under 98 vilket då tyder på en viss underprestering. Jämför vi skottprocenten och räddningsprocenten mot medelvärdet för samma år så var skottprocenten 1,5% lägre än snittet och räddningsprocenten 1,2% lägre än snittet. När laget i övrigt presterar siffror för ett lag i mitten så borde kanske PDO:n ha legat på en liknande nivå. Men Örebro hade varken spetsen i målskyttet eller det riktigt bra målvaktsspelet som krävdes för att höja den siffran.

Säsongen 14/15

Lite motsägelsefullt så är Örebros siffror år två inte bättre trots den fina 6:e platsen. Skotten/match är sämre och även corsin. Man släpper till lite mindre skott per match men inte mycket. Vad är då den stora skillnaden denna säsong? PDO:n tyder på en viss överprestering, näst bäst räddningsprocent i SHL och högst skottprocent i SHL gör det ganska enkelt att argumentera för Julius Hudaceks och Derek Ryans betydelse. Med SHL:s bästa målvakt och även den bästa centern så var en överprestering tydligen rimlig just denna säsong.

Säsongen 15/16

Det fanns fog för att bli orolig inför denna säsong då Ryan drog över sommaren. All statistik blev sämre och antalet skott/match och corsin var överlägset sämst i hela SHL. Skottprocenten var näst högst i SHL och räddningsprocenten gav en 10:e plats. Att som lag ligga i topp på skottprocent samtidigt som man skjuter minst skott brukar kanske inte bädda för succé. Går skottprocenten ner till en rimlig nivå så blir det snabbt ohållbart, jag tror att Kentas spelidé var direkt skadlig för Örebro då den byggde på omställningar snarare än spelövertag och gav skenet av att laget var bättre än vad det egentligen var. Man hade kunnat hoppats att ÖHK gjorde en analys liknande denna inför säsongen som skulle komma men en skadad Joakim Andersson, en mer defensivt inriktad Tom Wandell, en Eminem i Siim Liivik och en liten österrikare senare så var katastrofen ett faktum. Och som jag även nämnde i min tidigare gamescoretext så är väl det mest obegripliga under hela säsongen värvningen av Nicklas Grossman. Men nu går jag händelserna i förväg, mer i tabellen nedan.

Säsongen 16/17

Som sagt, man försämrar alltså laget ytterligare på samtliga punkter under denna säsong. Det är bara Karlskrona som är sämre på ett par punkter. En PDO på 99 talar inte heller för en underprestering. Skottprocenten har närmat sig medelnivå och räddningsprocenten likaså. Betänk också att laget efter denna säsong backade 12 miljoner och tillsammans med denna oerhört dåliga statistik två säsonger i rad så förstår man att Pontus Gustafsson och sportgruppen inte direkt förtjänar nobelpriset. Sanningen är nog snarare att dom inte förstod allvaret från säsongen innan och misslyckades med att täppa igen ett enda hål i den schweizerost man hade. Det känns som att det var tur att Örebro inte hamnade i kval med denna trupp då man hade fått det väldigt svårt att föra matcherna mot ett sämre lag.

Säsongen 17/18

Man har lyckats höja antalet skott/match med 3,2st, sänkt antalet skott emot med 4,1st och då på totalen justerat sin +/- från -8,2 till -0,9st. Man har även lyckats höja corsin 6,6%. PDO:n tyder inte på varken överprestation eller underprestation av laget och en skottprocent på 5:e sämst i ligan och en räddningsprocent på 9:e plats ger väl hopp om en viss förbättringspotential. Dock så känns inte Örebro speciellt spetsiga varken på forwardssidan eller målvaktssidan, men man kan väl få vara försiktigt optimistisk ändå.

Summerar jag alla säsonger så får vi följande tabell.

Den aktuella säsongen ser alltså statistikmässigt bättre ut än de två senaste på samtliga punkter. Det är även den högsta corsin sen uppgraderingen till SHL. Kan vi då förvänta oss att spelet blir bättre de sista matcherna denna säsong?
Nja, för att bli vassare så måste man höja någon/några av dom tidigare nämnda parametrarna. Och då man just nu ligger på snittet vad det gäller S% och SVS% så måste alltså Örebro antingen skjuta närmre medelvärdet (27,6st) i antal skott, skjuta bättre än genomsnittet eller höja sin räddningsprocent över genomsnittet för att bli bättre. Jag kan tycka att man kan höja räddningsprocenten något när ordinarie backsida kan spela igen, men med skottprocenten så känns det som att medelvärdet blir svårt att slå. Redan nu har tänkta spetsspelare en bra bit över 10% i effektivitet och så länge inte fjärdekedjan och backarna kan höja snittet så lär det inte bli någon stor förändring. Vad tror ni?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Summering av säsongen 17/18 – Del 2

En rackarns tävling?

Vilka statistiska siffror kan man vänta sig från ett bottenlag?